inicio Contact! Sindicaci;ón

De Oogmuziekvertaler

Gisteravond met de van Rijnen weer genoten van prettige muziek. Helemaal mijn Maat6 hart op kunnen halen: 6 a cappella zingende zwarte vrouwen: Sweet Honey in the Rock (http://www.sweethoney.com/ )
Ze zijn in 1973 opgericht door Bernice Johnson Reagon, hebben een Grammy Award gewonnen, met muziek die vooral in de zwarte kerken gezongen wordt: spirituals, hymns, en gospel, met jazz en blues invloeden. Krachtige stemmen (vooral mevrouw middenvoor op de foto), mooie blend, en gebruik van allerhande (Afrikaanse) slag instrumenten. Veel Gospel dus, maar ook een aantal Afrikaanse songs (Zap Mama-achtig, maar dan wel wat meer gepolijst, ik geef de voorkeur aan ZM…). Daarbij ook nog politiek/ maatschappelijk verantwoord: ze zijn als echte activisten begonnen, strijden tegen onderdrukking van de zwarten, voor gelijke rechten, vrijheid, en het milieu.



Bijzonder detail: er zijn wel 6 vrouwen op het toneel, maar er zingen er maar 5. Nummer 6 (midden achter op de foto) staat alle teksten in gebaren te vertalen voor …, tja, voor wie? Zouden dove mensen hier naartoe gaan? Van de sfeer genieten? Voelen ze de trillingen van de muziek?

Maar eens wat rond gekeken op internet, en veel geleerd…

Er is Nederland een heel theater voor de dove doelgroep:
http://www.ccoog.nl/handtheater/index2.html

Wat te denken van Annie (Musical) voor doven in de Efteling: http://www.doof.nl/archief/2006/12/musical_annie_v.php

Of kinderen die muziek voelen via een ballon:
http://www.doof.nl/archief/2003/01/ruim_duizend_do.php

En Frédérique Spigt laat haar theaterconcert ‘VUUR’ begeleiden door de gebaren van Mindy Brown, die zich ‘oogmuziekvertaler’ noemt. ‘Zij brengt de voorstelling ‘VUUR’ visueel tot leven, met gebarentaal laat Mindy op artistieke wijze de woorden, de sfeer en de muziek zien. Zij is als het ware als muzikant geïntegreerd in het concert, het is een visuele toevoeging.’
http://www.doof.nl/archief/2005/12/frederique_spig.php

Gisteren gezien dat applaudisseren een apart gebaar heeft (waarom dat is, is me een raadsel, want in je handen klappen kan een dove toch ook?) ‘Het visuele applaus kunnen we omschrijven als de handen laten wapperen in de lucht.’ Ze stond zich af en toe het lazarus te wapperen. En terecht! Het was prachtig. Blijkbaar ook voor dovemansoren.

Groetjes,

Maat N.

joost en carla schreef:

23 maart 2007 @ 09:03

welkom in de wereld van de dove en slecht horende mens. het is een fascinerend gezicht zoals deze mensen met elkaar communiceren. we zijn met school natuurlijk vaak naar dit soort voorstellingen geweest. In het concertgebouw met alleen dove en slechthorenden. zij kregen een ballon om de muziek te voelen. in de klas gebruik ik dit ook vaak. als ik een kind een bepaalde klank wil leren, laat ik het aan mijn keel voelen. dat helpt.
ja klappen is met je handen in de lucht wapperen. zag je dat in Amerika ook? dat is dan blijkbaar een internationaal gebaar. geinig he?

nardi schreef:

23 maart 2007 @ 13:03

Ja, er ging een wereld voor me open.

Dat wapper klappen deden ze hier dus ook. Weet jij waarom ze niet gewoon klappen? Dat had toch ook gekund?

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.