inicio Contact! Sindicaci;ón

Martin & Co


Op een uurtje rijden, in Nazareth, PA, staat de Martin & Co gitaarfabriek. En omdat Daan en ik allebei gitaar spelen, was het een prachtig (vader en zoon) tripje. (Onduidelijk was waarom er ook zoveel 75 plussers (duidelijk geen gitaristen) werden toegelaten, maar goed…).



Het familiebedrijf is opgericht in 1833. Na 6 generaties van Martins zijn ze inmiddels ruim 1 miljoen (!) gitaren verder, en staat er een fabriek waar per dag meer dan 250 gitaren gemaakt worden door 600 medewerkers. Je vraagt je af waar die instrumenten allemaal naartoe gaan, spelen er zoveel mensen gitaar? Gibson, Fender, en al die andere gitaarmakers zitten ook niet stil.


Mooi op te zien is het wel, want het is nog steeds voornamelijk een ambacht. Er zijn wel wat robots, voor het lakken, en schuren, maar voor het echte stellen, schaven, beitelen, inleggen, in elkaar zetten is het de vakman (of vrouw), die het handwerk doet.


Het stemmen, en testen (‘mooiste baan van de fabriek’) gebeurt door een van de vele gitaristen, die natuurlijk een droombaan hebben. Dat proef je ook wel: mensen lijken te genieten van wat ze doen.



Gr.

N

Christian schreef:

29 oktober 2007 @ 22:10

Wow, wat een geweldige trip moet dat zijn geweest, en ook niet naar de minste gitaarbakkers! En vertel, rook het er lekker? Enne, nog een goodiebag meegekregen?

Pa en ma kaspers schreef:

30 oktober 2007 @ 11:10

Wat een heerlijkheid om zo samen te genieten van je hobby. Vader en zoon!!!!!
Wat heb jij veel gemist ,Nardi. Liefs en groeten ook voor Marja.

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.