inicio Contact! Sindicaci;ón

Crosby, Stills, Nash en Young!

Al weken keek ik hier naar uit: het concert van Crosby Stills Nash & Young (CSNY) in het Jones Beach Theater, New York. Legendarisch natuurlijk, CSNY: de lp ‘Déjà vu’ (mijn eerste kado-tje voor Mar, en dat 1 dag voor onze trouwdag!), met daarop ‘Our house’, ‘Teach your children’, ‘Carry on’ en ‘Almost cut my hear’. Met Maat6 waren we bezig met ‘The last whale’ en ‘Cathedral’, vocaal schitterend. Het werd een onvergetelijke avond. 3 en half uur, met 15.000 mensen ademloos. Wat een energie, en heerlijk om die nummers live te horen. Vooral de echte CSNY nummers, met z’n 4-en gespeeld en gezongen, klonken geweldig. Hoogtepunten voor mij: ‘Almost cut my hair’, ‘Ohio’, en ‘Guinnevere’. Ik krijg nog een ‘smile on the face’ als ik eraan terug denk.

CSNY Collage

Dit is wat Jasper erover schreef op zijn 22rood-weblog:

Iedereen naar Lowlands, dus ik kon niet achter blijven. Tijd voor een concert! Afgelopen woensdag zijn we naar een concert van Crosby Stills Nash & Young (CSNY) geweest in Jones Beach Theater, New York. CSNY is een legendarische rock & roll groep die onder andere een optreden op Woodstock op hun résumé heeft staan. Enkele bekende nummers zijn “Our House”, “Ohio”, “Deja Vu” en “Teach Your Children”. Ik denk dat vele van jullie deze groep niet kennen, maar duidelijk mag zijn dat dit een bijzonder concert was.
David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash & Neill Young zijn alle vier geweldige “singer-songwriters”. Dat wil zeggen, muzikaal zijn de heren individueel alle vier al erg sterk, maar naar mijn mening wordt dit als groep naar een volgend niveau getild. De dynamiek van de (a-capella) samenzang ondersteund door de vele instrumenten die de heren bespelen zorgen voor momenten van kippenvel afgewisseld met swingende rauwe rock.

Om 8 uur werd het concert afgetrapt met “Flags of Freedom” en na een set van anderhalf uur met vele klassiekers (oa “Carry On”, “Almost Cut My Hair”, “Deja Vu”) afgewisseld met nieuwe anti-war nummers (oa “Millitary Madness”, “Living With War”, “Wounded World”) namen de 4 zestigers een pauze van 20 minuten om vervolgens nog dik anderhalf uur door te spelen! De tweede set bestond uit een akoestisch gedeelte waarin “Our House” en een aantal eigen nummers van de bandleden werden gespeeld. Het concert werd afgesloten door een rockend slotspektakel met (oa) “Ohio”, “Chicago”, “Rockin In The Free World”. CSNY heeft ruim 3 uur (35 nummers) gespeeld, iets waar vele bands nog veel van kunnen leren! Zo hoor je een concert te geven!

CSNY staan bekend om hun “hippie” reputatie: sociaal activisme, uitgesproken meningen en extreem tegen geweld & oorlog. Thema van deze tour door Noord-Amerika is “Freedom of Speech” en dat was wel duidelijk! Het ‘decor’ waren grote vlaggen van Amerika, Irak, Canada, Groot-Brittannië, Het vredesteken en een CSNY anti oorlog vlag. Enkele keren werden op de grote schermen oorlogsbeelden met de dodencijfers van Amerikaanse soldaten gedurende de Irak-oorlog getoond. Ook President Bush moest het bezuren met als hoogtepunt het meezingnummer “Let’s Impeach The President”. Op de schermen werd de volgende tekst groot vertoond en illustratief werd er een grote microfoon voor ons – het publiek – op het podium gezet:

Let’s impeach the president for lying
And leading our country into war
Abusing all the power that we gave him
And shipping all our money out the door

He’s the man who hired all the criminals
The White House shadows who hide behind closed doors
And bend the facts to fit with their new stories
Of why we have to send our men to war

Let’s impeach the president for spying
On citizens inside their own homes
Breaking every law in the country
By tapping our computers and telephones

What if Al Qaeda blew up the levees
Would New Orleans have been safer that way
Sheltered by our government’s protection
Or was someone just not home that day?

Let’s impeach the president
For hijacking our religion and using it to get elected
Dividing our country into colors
And still leaving black people neglected

Thank god he’s racking down on steroids
Since he sold his old baseball team
There’s lot of people looking at big trouble
But of course the president is clean

Thank God

Vanuit de zaal kwamen overheersend heel enthousiaste reacties, maar toch waren er enkele bezoekers die tijdens dit nummer vertrokken. Een prachtig spektakel om mee te maken! En absoluut niet onterecht natuurlijk! In dit land krijgt “freedom of speech”steeds meer waarde en wordt steeds minder een blad voor de mond gehouden. Het is goed dat bekende mensen hierin een vooraanstaande rol aannemen en de hippies van CSNY kunnen deze boodschap krachtiger dan wie dan ook overbrengen.

Ik vond het een zeer bijzondere avond. Het openlucht theater Jones Beach zorgt voor een prachtige ambiance. Het zachte weer de basis voor een geweldige sfeer. En de heren van CSNY voor een onvergetelijk concert dat alle ingrediënten bevatte: kippenvel bij de onvoorstelbaar mooie samenzang, rauwe rock, jankende gitaarsolo’s en een krachtige boodschap. Ik zeg: deze bejaarde rock & roll helden zijn nog prima in staat om een gedenkwaardig muziekspektakel voor jong en oud neer te zetten!

Jasper


Dat ‘bejaarde’ bleek overigens nergens uit, praatjesmaker! ;)
Gr.

N.

Irene schreef:

26 augustus 2006 @ 09:08

Tsjaa… toch wel een beetje jaloers!! Vooral vroeger(toch wel een iewat bejaard?!?) groot fan van csny. Gaan zo Barend halen uit Utrecht, nemen de cd mee in de auto!!
Ook het sms-je uit NYC. bracht ons weer even ong. 10 mnd. terug!We wilden alle drie wel even “overwippen”
X